Táborová kuchyně - jak se vaří na táboře v Bandárii
Táborová kuchyně se řídí velmi striktními pravidly, která jsme zavedli již před lety. Táborový jídelníček je složen z dětmi oblíbených jídel a jídel, která patří do vyváženého jídelníčků. Pokrmy, které nepatří mezi oblíbené, ze zásad nevaříme. A proto například v našich jídlech nenaleznete houby nebo neděláme ryby. Výjimku tvoří rybičková pomazánka, po které se po ochutnání mohou děti utlouct :) Do jídelníčku zařazujeme suroviny a potraviny, které by děti měly standardně jíst, například pro své výživové vlastnosti a hodnoty.
- Vaříme jen z vybraných a kvalitních surovin.
- Nepoužíváme polotovary
- Vybíráme koření a suroviny bez glutamátů.
- Vyhýbáme se "éčkům", jak jen to jde!
- Nepoužíváme palmový tuk.
Vybrané pokrmy z táborového jídelníčku:
- Těstovinový salát se zeleninou, krůtím masem a cizrnou
- Halušky ze zelím a uzeným masem
- Poctivý hovězí guláš pěkně od základu s pomalu taženým vývarem
- Libové vepřové výpečky se špenátem a bramborovým knedlíkem domácí výroby
- Rajská omáčka na medu, tymiánu a skořici
- Kuře na paprice - nejlepší na světě
- Vepřo, knedlo, zelo
- Sekaná pečeně s bramborem a nakládanou zeleninkou
- Kuřecí čínská směs s Basmati rýží
- Krupicová kaše s lentilkami
- Krkonošská bramboračka atd.
No a když nám děti pěkně papají, tzn. že se nerejou v každém jídle, nevybírají každé zrníčko rýže a dojídají alespoň ty své minimální porce, kuchaři jim pak zase s radostí připraví nějakou na tábor nezvyklou a vybranou pochutinu. Za sebou už v kuchyni máme všelijaké rekordy. Například:
- 380 vaflí s domácí čokoládou a karamelem
- 380 palačinek s nutelou nebo marmeládou dle chuti
- 80 kg domácích hranolek a podobně :)
Chápeme, že dětem nemusí chutnat všechno a právě proto máme v přihlášce kolonku na toto téma. Stačí jí jen vyplnit a my to budeme respektovat ... trochu :)
Na světě se neskutečně plýtvá. Surovinami, zdroji, vším. A proto učíme děti to základní a tím je "Neplýtvat jídlem". Pamatujeme si z dávných dob, kdy se běžně říkávalo "Dojez to! Víš co by za to děti v Africe daly?" Dnes je bohužel běžné, co hned nechutná nebo nejede, jít vyhodit a dojíst se tím, co je v balíčku z domova nebo se koupilo na výletě. A to je přesně zdroj problémů. Cukry = zlobení; přejídání sladkostmi = bolesti břicha. Oboje je koncem zábavy na táboře a to my nechceme. Až budeme dělat nudné tábory nebo vařit blafy, možná nám to bude jedno, ale dnes zkrátka není :)
Na vaření vybíráme ty nejlepší suroviny
Nevaříme jen tak ze všeho co nám přijde pod ruce. Suroviny si vybíráme. Klidně objezdíme celý okres, abychom sehnali pořádné brambory, čestvý kopr, maso co ráno běhalo a podobně. Dodavatelé k nám také pravidelně jezdí. No a protože vaříme i zajímavé recepty, vozí nám speciality a delikatesy z celého světa. Jedním z našich partnerů je třeba C.I.P.A. Gastro a jejich profesionální zásobování restaurací. Zde nakupujeme například i některé bezlepkové potraviny pro naše diety.
Fakta o táborové kuchyni
O stravu, domácí pohodu, úklid v táboře a zásobování se starají 4 lidé. Hlavní kuchař, pomocný kuchař, 1. chobotnička a 2. chobotnička. Táborovou kuchyni v časech nejhorších, tj. před uvařením, při výdeji a úklidu nádobí posiluji další dvě osoby. Zpravidla hlavas, zdravotník nebo vedoucí a praktikanti, kteří mají potravinářský průkaz a také chuť a energii pomáhat. Táborová kuchyně vstává v 6:00 a chodí spát kolem půlnoci, když mají hotovou přípravu na další den. Vaří se u nás opravdu náročně. Bez zkratek. Bez polotovarů. Bez éček, Bez glutamátů. Pěkně poctivě a od základů. Naše táborová kuchyně nesplňuje normy. Ale přesně jak asi tušíte. Normy překračuje. Používáme více surovin. Maso nepočítáme na gramy, ale na deka a porce podle dospělého. A proč? Aby bylo jídla dostatek a všichni se pořádně najedli. Takže jinde na guláš použijí na 100 osob deset kilo. My pěkně 15 kg a ještě z 5 dalších vaříme vývar, protože tak to má prostě být :) Táborová kuchyně na ničem nešetří a pokud se neví, zda použít něčeho deset nebo dvanáct, použije se raději třináct :)